Wij zijn maar een voorbijganger
Wij (als coach, begeleider, hulpverlener) zijn maar een voorbijganger in het leven van de ander. We kruisen elkaars pad en lopen een tijdje samen op. In deze relatie zijn we er voor de ander en ‘ten dienste van’ de ander. Het gaat dus om de ander.
Toch handelen we daar niet altijd naar. Sommige van ons zijn keihard aan het werk, soms harder dan degene die voor hulp kwam. We komen met goed bedoelde adviezen en vertellen vanuit onze eigen waarden, visie en achtergrond wat wij denken dat goed voor de ander zal zijn.
Dit alles met de beste bedoelingen overigens! Maar…
“Het zweet moet op de juiste rug zitten.”
Een uitspraak die ik inmiddels tijdens iedere training wel een keer (of 2) doe. Ik heb er eerder al eens een blog over geschreven én vandaag kwam hij naar voren in een overleg met twee toekomstige deelnemers (ter voorbereiding op de training aan hun team binnenkort).
Deze opmerking blijft de kern raken van iedere begeleiding, coaching, hulpverlening als je het mij vraagt!
Wanneer jij als begeleider harder werkt dan je cliënt (patiënt of klant) dan gaat die andere eerder minder doen dan harder werken.
Hij gaat zelf minder nadenken, want dat doe jij wel voor hem (of haar).
Hij gaat minder praten en daardoor jij vaak juist nog meer…. Veel meer vragen en hopen op meer antwoorden.
En een eventueel plan dat er naar voren komt, is meer van jou dan van de ander. Hij voelt het niet en zal het om die reden niet uitvoeren of niet volhouden (waarschijnlijk).
Welke is de juiste rug?
Het zweet moet dus op de rug van de hulpvrager (cliënt, patiënt of klant) zitten. Hij moet aan de slag, aan het denken gezet worden en op zoek naar de antwoorden. Wij weten namelijk niet wat er het beste voor hem werkt en wij weten ook niet welke eerdere belangrijke ervaringen en kennis hij over zichzelf al heeft.
Hij is immers deskundig over zichzelf, hij kent zichzelf het langste (en dus het beste).
Daarnaast, niet onbelangrijk, zal hij ook langere tijd met eventuele oplossingen uit de voeten moeten kunnen en zichzelf daar comfortabel bij moeten voelen. Hij zal namelijk de rest van zijn leven met zichzelf delen.
Jij bent er namelijk maar even…
Wij zijn maar een voorbijganger, op zijn pad. We proberen hem verder op weg te helpen maar nemen ook weer een keer afscheid. En dan moet hij het weer alleen kunnen (zonder ons).
Het is dus van groot belang dat de ander regie neemt over zijn eigen leven / proces en niet op ons blijft leunen.
Wij zijn dus helemaal niet zo belangrijk als we soms denken
Stop dus met jezelf als begeleider zo belangrijk te vinden dat je ongevraagd tips en adviezen gaat geven, alsof jij weet wat voor hem werkt. Natuurlijk hebben wij een bepaalde kennis en ervaring vanuit ons vak én die mag je uiteindelijk soms best wel delen. Iemand komt immers niet voor niks bij je langs en heeft ‘hulp’ nodig.
Maar begin eerst eens samen aan de zoektocht naar wat er al is, in iemand zelf. Je kunt hem namelijk heel goed helpen om de antwoorden in hem te vinden, door de juiste vragen en andere gesprekstechnieken in te zetten.
Door goede vragen stellen, maar ook te luisteren naar het antwoord.
Door goed te luisteren naar het antwoord. Te luisteren tussen de regels door en hem dit af en toe terug te geven, zodat er nieuwe inzichten en verbanden ontstaan.
Door goed te luisteren en nog een paar keer door te vragen na het eerste antwoord naar “Wat nog meer?” om ook een laagje dieper te komen. Daar waar hij zelf misschien ook nog niet heel goed gekeken heeft.
Verder kun je mensen antwoorden laten vinden door af en toe eens wat langer je mond te houden en een stilte te laten vallen. Stiltes betekenen vaak dan iemand aan het zoeken is naar antwoorden in zichzelf. Stiltes die doorbroken worden door een nieuwe vraag of uitleg van de vraag die gesteld werd, doorbreken deze zoektocht.
Maar hoe moeilijk is dat soms hé?!
Een paar tips om je te helpen om wat meer achterover te leunen en minder hard te werken
Als jij meer ‘achterover gaat leunen’, zal de ander meer voorover gaan zitten. Een paar kleine tips die daarbij zouden kunnen helpen:
- Stop in gedachten iets tussen je rug en de stoelleuning. Dit mag niet vallen. Hierdoor blijf je letterlijk dichtbij de leuning van je stoel en dus achterover zitten;
- Adviezen en oplossingen die in je opkomen even parkeren (in gedachten op een echte parkeerplek, of op papier door ze even op te schrijven);
- Let geregeld even op wie welke deel van de tijd aan het woord is. Zorg dat die ander dat meer is dan jij;
- Heb je het gevoel dat je aan het trekken en duwen bent? Stop meteen, ga ontspannen zitten en begin met (reflectief) luisteren;
- Bedenk een mantra welke jou zou kunnen helpen.
“Jij bent deskundig over jezelf en hebt veel antwoorden, samen zullen we ze vinden!”
Probeer jezelf als begeleider vanaf nu eens af te remmen, om niet te beginnen vanuit jouw deskundigheid MAAR juist vanuit de deskundigheid van degene die tegenover je zit. Zie hem als deskundig over zichzelf en geef hem de ruimte. Stel je op als een soort van facilitator alvorens jij vanuit jouw rol gaat meedenken.
Gebruik al je gesprekstechnieken en ga vanuit je spirit vanuit oprechte interesse in de ander écht luisteren. Je zult zien dat mensen met bevindingen en oplossingen komen die jij zelf mogelijk nooit bedacht zou hebben.
En wat nou als iemand keihard aan het werk is, maar het écht niet weet?
Zit het zweet op de juiste rug en vinden we toch niet wat we zoeken?
Natuurlijk kun je dan zeker meedenken vanuit je professie en kun je overwegen om te informeren of adviseren vanuit jouw rol. Misschien heb je wel waardevolle tips die je de ander niet mag onthouden.
Probeer dit echter een tijdje uit te stellen, geef de ander denktijd en laat hem eerst even goed zoeken. Vinden we het niet, dan kun je overwegen om jouw deskundigheid te laten blijken. Let er wel op HOE je dat dan doet. In deze blog vertel ik daar meer over.
Wil je leren hoe je meer gaat faciliteren in plaats van adviseren? Hoe je meer achterover gaat leunen, zonder de ander helemaal aan zijn lot over te laten? Wil je leren hoe je het zweet op de juiste rug kunt krijgen en houden?
Overweeg dan zeker een training bij MI time, voor jou alleen of voor je hele team. Kijk hier voor meer info.