Op deze pagina vind je de gesprekstechnieken van Motiverende Gespreksvoering. Hoe begeleid je mensen bij verandering? Deze gesprekstechnieken helpen je om respectvol om te gaan met weerstand, en de intrinsieke motivatie van mensen te versterken.
- Overzicht basisvaardigheden > Hier vind je een overzicht van de ORBSI vaardigheden, de basis-gesprekstechnieken van Motiverende Gespreksvoering
- Open vragen > Open vragen geven ruimte aan de ander om te vertellen. Op deze pagina vind je voorbeelden, oefeningen en uitleg.
- Reflectief luisteren > Reflectief luisteren is de belangrijkste techniek van Motiverende Gespreksvoering. Hier vind je uitleg, voorbeelden en oefeningen.
- Bevestigen > Bevestigen is het opmerken en benoemen van wat positief, goed en helpend is bij de ander. Deze pagina bevat leuke oefeningen.
- Samenvatten > Samenvatten helpt je om de draad van het gesprek vast te houden. Dat kan op verschillende manieren. Hier vind je uitleg, voorbeelden en oefeningen.
- Informatie geven > Informatie geven gaat binnen Motiverende Gespreksvoering op een respectvolle manier. Hier vind je de methode.
- Evoceren > Een belangrijke vaardigheid is het ontlokken van verandertaal. Daardoor versterk je de motivatie voor verandering.
- Reparatiereflex > Deze pagina gaat over een ‘techniek’ die je beter niet kunt gebruiken: ongevraagd adviseren en informeren.
Gesprekstechnieken: authentiek of manipulatief?
Gesprekstechnieken zijn binnen Motiverende Gespreksvoering een manier om uitdrukking te geven aan de spirit van Motiverende Gespreksvoering. Soms vragen mensen in een communicatietraining: ben je wel authentiek en eerlijk als je technieken gebruikt in gesprekken? Daar is geen gemakkelijk antwoord op te geven. Je gebruikt altijd gesprekstechnieken, ook als je nog nooit een communicatietraining hebt gehad. En je beïnvloedt altijd anderen door je communicatie, of je je daarvan nu bewust bent of niet. Dus in die zin is het leren van nieuwe technieken niet meer dan een uitbreiding van je repertoire. Of je de technieken als trucjes of manipulatiemiddel gebruikt, hangt helemaal af van je bedoeling.
Uiteraard voelt het soms wat onwennig als je nieuwe gesprekstechnieken leert. Je gaat bewuster gesprekken voeren, en dat voelt soms ongemakkelijk. De intentie waarmee je de gesprekstechnieken van Motiverende Gespreksvoering toepast, maakt het verschil. Wanneer je de ander echt accepteert, de ruimte geeft om te kiezen en aansluit bij zijn of haar waarden en doelen, dan is dat prima. Je zult dan ook merken dat de nieuwe gesprekstechnieken snel wennen.
Van alle technieken zijn de vier basisvaardigheden:
Open vragen stellen, Reflectief luisteren, Bevestigen en Samenvatten.
Insiders noemen dit ook wel de ORBS-vaardigheden. (Of EARS-vaardigheden in het Engels.) Een overzicht van deze ORBS-vaardigheden vind je hier.
Wil je meer leren over Motiverende Gespreksvoering?
Motiverende Gespreksvoering is een communicatiemethode voor het begeleiden van gedragsverandering.
Als je meer wilt leren over deze methode, dan kan dat op de volgende manieren:
Ben je op zoek naar een trainer die trainingen kan verzorgen, of ben je op zoek naar individuele begeleiding?
Voor een kennismaking met Motiverende Gespreksvoering kun je meedoen aan een workshop.
Wil je de methode grondig leren?
Meld je dan aan voor de cursus Motiverende Gespreksvoering.