MGV in 2 minuten
Motiverende Gespreksvoering (MGV) in 2 minuten
Vraag 1: Kun je de inhoud van Motiverende Gespreksvoering (MGV) in 2 minuten uitleggen?
JA dat kan (tot op zekere hoogte ;-))
Vraag 2: Kun je Motiverende Gespreksvoering (MGV) toepassen als je maar 2 minuten hebt?
JA dat kan (tot op zekere hoogte ;-))
Hieronder de uitgebreide antwoorden
Vraag 1: Kun je de inhoud van Motiverende Gespreksvoering (MGV) in 2 minuten uitleggen?
Natuurlijk is 2 minuten niet voldoende om alles over MGV te vertellen, maar in deze animatie doen we een poging.
We lichten de belangrijkste term uit de methode toe, nl. ambivalentie. En vertellen iets over de motivatie en de demotivatie kant van die wip.
Tevens leggen we uit hoe je als coach hierop kunt reageren waardoor de motivatie van de ander zal groeien. Dit is een belangrijke kern van de methode.
Toch zijn er meer zaken van belang.
Er bestaat nl. ook nog zoiets als die superbelangrijke spirit, de processen en de verschillende technieken. Deze leggen we hier uit aan de hand van een tekening van een boom:
Dit samen is dan toch zo’n bijna 11 minuten, maar dan heb je wel een heel helder beeld van de methode en wat hierbij belangrijk is!
Vraag 2: Kun je Motiverende Gespreksvoering (MGV) toepassen als je maar 2 minuten hebt?
Natuurlijk heeft contact maken met de ander, gespreksonderwerpen afstemmen, motivatie vergroten én plannen maken tijd nodig.
Hoe meer tijd je met iemand hebt, hoe meer je kunt betekenen hierin (begeleiden / coachen).
MAAR als je in groepen werkt en dus minder intensieve tijd per persoon hebt, of je hebt maar korte contacten met mensen zoals een huisarts of bijvoorbeeld studieloopbaanbegeleider, ook dan kun je iets doen.
Contact maken (proces 1) is altijd belangrijk, in ieder gesprek. Want zonder relatie geen prestatie!
Je kunt dit wel kort houden door een hand geven, een kop koffie aanbieden en /of even te vragen “Hoe is het met je?” of “Hoe is het voor je om hier te zijn?”.
Maar vergeet ook niet dat contact opbouwen in ieder contact met die ander gebeurt. Dus als huisarts zie je patiënten vaak wel een aantal keer, je borduurt voort op het contact dat er is gelegd de eerste keer (keren).
Als docent bouw je aan contact in de lessen en op de gang, gewoon door aandacht voor de verschillende leerlingen te hebben.
Je doorloopt sommige processen wellicht iets sneller
Bijvoorbeeld proces 2 (focus aanbrengen) door af te spreken dat er maar 1 thema besproken wordt. Heel concreet nl: de klacht waar de ander voor komt of het achterlopen met schoolopdrachten.
Of bijvoorbeeld proces 4 (plannen) door het bij één belangrijke vraag aan het eind van het gesprek te houden, nl: “Naar aanleiding van wat we zojuist besproken hebben, wat is het eerste kleine stapje dat je vandaag of morgen nog wil en kunt zetten?”
En last but not least: zaadjes planten!
Proces 3 duurt zolang als de ander nodig heeft. Hoe meer tijd je samen in dit proces kunt doorbrengen, hoe meer je de ander kunt helpen om zijn eigen motivatie te vinden.
Maar door bewust te kiezen voor een vraag die vraagt naar motivatie in plaats van een vraag die vraagt naar demotivatie, kun je al het verschil maken. Want wat je aandacht geeft groeit, als is het maar 1 of 2 vragen meer aan die juiste kant dan aan die andere kant.
En vergeet niet dat het ook gaat om het planten van zaadjes.
De juiste vraag stellen, waar de ander als hij naar buiten loopt nog even over na blijft denken. Datgene dat echt impact maakt bij de ander.
En soms kan dat (in een 1 op 1 gesprek, maar zeker ook in een klas of groepstraining) zelfs betekenen dat je een vraag stelt, zonder daadwerkelijk het antwoord te vragen.
Bijvoorbeeld: “Je hoeft me nu geen antwoord te geven, maar zou je eens na willen denken over deze vraag?” of “Iedereen in de groep mag deze vraag even voor zichzelf beantwoorden/ noteren / bespreken in tweetallen….”
Dus ja, al heb je maar 2 minuten, dan nog kun je de juiste dingen bewust kiezen om te zeggen of vragen.
Om uiteindelijk de ander te helpen bij het vinden van zijn eigen motivatie om gedrag te veranderen.
Wil jij als coach/ begeleider/ manager leren welke vragen dat zijn, meld je dan aan voor ons jaartraject of onze basistraining.
Wil je eerst kennismaken met de methode om te kijken of het iets voor je zou kunnen zijn? Meld je dan aan voor de kennismakingsworkshop of begin met onze gratis mini-cursus reflectief luisteren.
Wil je liever in je eigen tijd wat meer te weten komen over de methode, koop dan onze te gekke online training en ga er lekker voor zitten!