De 3 gouden vragen

De 3 gouden vragen

Oprechte interesse in de ander is een belangrijke ‘kwaliteit’ als je écht contact wil maken met iemand. En echt contact is de basis voor iedere begeleiding /coaching!

Zonder relatie geen prestatie oftewel de ander moet het gevoel hebben dat jij oké bent, dat jij te vertrouwen bent en dat je het beste met hem/haar voor hebt.
Dan pas kun je prikkelende vragen stellen om de ander aan het denken te zetten, eerder niet.

Tja hoe doe je dat dan, oprechte interesse laten blijken?
En zijn vele manieren. En sommige mensen hebben dit van nature meer dan anderen.

Toch geloven wij dat je dit kunt leren en ontwikkelen. Dat begint met een paar standaard vragen of opmerkingen die je je eigen zou kunnen maken, waardoor je ze steeds meer gaat ‘voelen’.
Steeds meer stel je ze vanuit de oprechte nieuwsgierigheid naar het antwoord. Daarmee wordt het van jou en dus oprecht in plaats van een standaardvraag.

En met die oprechtheid werk je dus aan jullie werkrelatie en dus het echte contact.

De 3 gouden vragen die je aan iedereen wil stellen
In de trainingen die wij geven benoemen we dan ook altijd de 3 gouden vragen. Deze vragen kun je aan iedereen stellen en geven het contact zeker weten diepgang, áls je oprecht benieuwd bent en blijft naar het antwoord erop!
En als je (bijvoorbeeld door andere gesprekstechnieken) tussendoor laat horen dat je ook echt luistert naar het antwoord 🙂

Want uiteindelijk is stap 1 van het contact maken toch echt LUISTEREN.
Deze 3 vragen WIL je dus ook aan iedereen stellen 🙂



De 3 gouden vragen:

 

Waarom is dat belangrijk voor je?
Dé vraag naar de waarde achter hetgeen verteld wordt. Door deze vraag gaat je gesprek een laagje dieper en gaat het niet meer over het ‘oppervlakkige/zichtbare’ gedrag, maar over de laag eronder.
Deze vraag kun je overigens ook een paar keer achter elkaar stellen als vervolgvraag op het antwoord. Hierdoor kom je bij iedere keer dat je de vraag stelt weer een laagje dieper en kom je uiteindelijk zelfs tot de kern(waarde)!
Let ook hier er wel op dat je laat merken dat je het antwoord hebt gehoord én dat je met de vraag een beetje varieert. Anders zou het een vervelend interview kunnen worden.

Als je dit zou doen, zou dat kunnen klinken als:

Klant: “Ik zou eigenlijk wel weer aan het werk willen, maar ik weet niet of er iemand op mij zit te wachten…” 
Jij: “Je vraagt je af of het je gaat lukken om aan een baan te komen. En tegelijkertijd zou je eigenlijk wel weer aan het werk willen.”
Klant: “Ja inderdaad!”
Jij: “Waarom is dat belangrijk voor je?”
Klant: “Omdat ik het mis. Ik mis het, omdat ik best altijd leuke contacten had op het werk.”
Jij: “Je mist het sociale / gezellige stukje met collegae.”
Klant: “Ja..”
Jij: “Waarom zijn die sociale contacten op het werk belangrijk voor je?”
Klant: “Omdat ik merk dat ik daar energie van krijg. Ik voel me beter en lekkerder in mijn vel met mensen om me heen. Nu vereenzaam ik thuis een beetje. Ik zie echt maar weinig mensen.”
Jij: “Werk levert je meer sociale contacten op en daar krijg jij energie van en dan zit je lekker in je vel.”
Klant: “Klopt helemaal!”
Jij: “Wat maakt dat het voor jou belangrijk is om weer lekker in je vel te komen?”
Klant: “Nou als ik lekker in mijn vel zit, heeft het hele gezin daar profijt van. Dan ben ik een betere moeder en partner.”
Jij: “Als jij weer aan het werk zou gaan, zou je lekkerder in je vel komen te zitten en wordt jij weer een blijere (en dus betere) moeder voor je gevoel.”
Klant: “Inderdaad…”
Jij: “Een gezellige/ vrolijke moeder zijn, waarom is dat …… “

En ga zo maar door zolang als je wil 🙂
Zie je hoe mooi je zo verschillende waarden naar boven kunt halen? Mensen zijn waarde gedreven en zo gaat dit gesprek de diepte in over de wens om weer aan het werk te willen.
NB: Er zijn natuurlijk nog veel meer andere passende reacties mogelijk, dit is er één binnen dit voorbeeld.

 

En wat nog meer?
Deze vraag is goud waard omdat de ander getriggerd wordt om verder te zoeken naar een antwoord dat niet bovenaan lag. Deze kende hij namelijk al en is dus niet nieuw.
Door door te vragen gaat iemand ook daadwerkelijk verder zoeken en komt hij vaak bij antwoorden die ook voor hem/haar nieuw zijn.
Deze vraag kun je overigens ook een paar keer achter elkaar stellen en je zult versteld staan hoe vaak er dan ook nog iets meer komt. En hoe vaak dit dingen zijn die voor henzelf ook ‘nieuw’ (inzicht) is.

Let op: geef de ander wel voldoende denktijd want deze antwoorden komen van ver en kosten dus denktijd (stilte).
Daarnaast is het goed om voor je doorvraagt, eerst nog even samen te vatten wat er al gezegd is.

Bijvoorbeeld:
Jij: “Je wil graag minder vlees eten omdat het dierleed je aan erg het hart gaat en het is tegenwoordig bijna onbetaalbaar duur. Wat zijn nog meer redenen voor jou om minder vlees te willen eten?”

 

Vertel?!
Tja, is het echt een vraag of meer een uitnodiging? Het effect is in ieder geval dat men altijd wel iets meer weet te vertellen over hetgeen zojuist gezegd. Vooral heel helpend als het antwoord op je vorige vraag (of reflectie) bijvoorbeeld maar kort was.

Je bent geneigd om het antwoord meteen voor waar aan te nemen en hebt soms moeite om nu weer de volgende vraag te bedenken…. waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

“Vertel” levert op dat men verder gaat en er meer informatie komt. Zo blijft degene om wie het gaat aan het woord en dus aan het denken.


Want tegen iemand praten is
Je eigen gedachten ordenen!

En dat is wat die ander dus aan het doen is op het moment dat jij goede (of één van de 3 gouden) vragen stelt.

Een ander bijkomstig effect is dat je met deze vragen echt bij de ander blijft. En dus wegblijft bij jou mening en hoe jij naar het gespreksonderwerp kijkt. Je denkt niet te snel ‘ik begrijp het wel’, maar je vraagt door totdat je echt bij de kern komt wat het voor de ander betekent.
Hierdoor hoor je vaak dingen waar jij eerder niet aan had gedacht en wordt het gesprek minder vertroebeld door jouw eigen aannames.

Welke vragen stel jij vaak? En welke van deze ga je vanaf nu vaker stellen?
Wij zijn benieuwd naar je ervaring met deze vragen, dus laat het zeker weten!

Wil je meer leren over gesprekstechnieken, over echt contact maken, over omgaan met weerstand en over het motiveren van iemand door jouw manier van communiceren?!

Meld je dan aan voor ons jaartraject of de basistraining.
Wil je weten of de methode MGV iets voor jou zou kunnen zijn, kom dan zeker naar de kennismakingsworkshop in Utrecht.